Article | Racisme immobiliari

“Ho sento, el pis ja no està disponible”, és una de les frases utilitzades per algunes immobiliàries per negar l’accés a l’habitatge a persones racialitzades. El Sindicat de Llogateres de Girona i el Sindicat d’Habitatge de Salt van presentar un estudi per denunciar aquestes pràctiques racistes, el juliol de 2022. Més recentment, el març de 2023, una diagnosi elaborada per l’Ajuntament d’Olot, va concloure que els rumors i prejudicis són la principal explicació a aquesta discriminació.

Els afectats creuen que no es tracta de negar que algunes persones puguin malbaratar l’habitatge o fer-ne un mal ús, sinó de deixar clar que això no passa únicament entre el col·lectiu de persones racialitzades.

Davant el racisme immobiliari, la necessitat d’organitzar-se va propiciar la creació de la Xarxa d’Antiabusos Immobiliaris (XAI), un espai que aglutina diverses entitats de les comarques gironines, entre els quals hi ha el Sindicat de llogateres de Girona, Stop Racisme Lloguers d’Olot, SOS Racisme de Catalunya, i que disposa d’un espai de suport a Banyoles. La XAI ens recorda que el racisme immobiliari és una pràctica perseguida tant per la via penal com per la via administrativa: la Llei del Dret a l’Habitatge – articles 123.2, 118.1 i 130.1– atorga als ens locals la potestat sancionadora de conductes discriminatòries en aquest àmbit.

Això vol dir que des dels ajuntaments es poden posar multes d’entre 90.000 i 900.000 euros als ens públics i privats que exerceixin aquestes pràctiques. Creiem que el desinterès dificulta denunciar i fiscalitzar aquestes pràctiques discriminatòries, fent que la majoria es normalitzin.

Per això, exigim a l’Ajuntament de Banyoles un protocol d’actuació que vagi acompanyat del règim sancionador existent, amb un pla de comunicació enfocat a la comunitat afectada perquè pugui exercir els seus drets, i als propietaris i immobiliàries perquè deixin de cometre infraccions en aquest sentit.

Llegiu el butlletí sencer aquí.

Deixa un comentari